Is motorkledij verplicht in België?

Nu het goede weer voor de deur staat, staan we natuurlijk te popelen om er weer met de motor op uit te trekken. Wanneer het kwik de hoogte in vliegt, is het natuurlijk niet zo heel aantrekkelijk om zware en vooral warme motorkledij aan te trekken. Toch is beschermende motorkledij verplicht in België.

Welke beschermende kledij moet je aandoen wanneer je op de motor springt en aan welke normen moet de kledij voldoen?

Een motorhelm

Wanneer we een ritje maken met de motor – of we ons nu twee of tweehonderd kilometer van huis bevinden, is een motorhelm verplicht.

Een motorhelm moet aan een heleboel veiligheidsnormen voldoen. Zo moet de helm een e-keurmerk dragen wat wil zeggen dat de helm gekeurd is naar Europese standaarden. Ook wanneer je beslist om je buiten de landsgrenzen te begeven ga je zulke motorhelm op moeten hebben.

Je kan over het algemeen kiezen uit drie soorten motorhelmen. Zo heb je een integraal helm. Dit soort helm zit helemaal om je gezicht en enkel het vizier kan worden geopend. Daarnaast heb je de systeemhelm. Bij dit soort helm kan je ook het kinstuk naar omhoog doen. Ten slotte onderscheiden we ook de Jethelm. Deze helm omsluit enkel het hoofd en laat het gezicht vrij.

Wanneer je bij een ongeval betrokken raakt en de helm op een of andere manier beschadigd wordt is het best om stante pede een nieuwe helm aan te schaffen. We begrijpen dat een motorhelm erg duur kan zijn. Toch kan het zijn dat de binnenkant van de helm beschadigd is wat wil zeggen dat hij jouw minder effectief kan beschermen wanneer je op de grond terecht komt.

Een motorjas

Naast een motorhelm heb je ook een motorjas nodig. Ja – deze zijn erg zwaar en warm, maar een motorjas zal je torso en armen beschermen wanneer je op hard asfalt valt. Wanneer je een motorjas koopt moet je er zeker van zijn dat de jas niet te los zit en dat hij uit leder of uit synthetische materialen bestaan. Daarnaast is het ook slim om een motorjas te kiezen met versterkt materiaal op de ellebogen en zij – het ruwe asfalt kan bij een zwaar ongeval namelijk door de jas schuren.

Motorhandschoenen

Motorhandschoenen zijn belangrijk omdat ze je handen warm houden tijdens het rijden. Ook beschermen ze je vingers indien je van de motor valt.

Motorbroek

Naast een motorjas heb je natuurlijk ook een goede motorbroek nodig. De motorbroek zal je op dezelfde manier bij een val beschermen als de motorjas. Ook de motorbroek bestaat best uit leder of synthetisch materiaal.

Motorlaarzen

Uiteindelijk heb je als laatste ook een goed paar motorlaarzen nodig. Deze motorlaarzen zorgen er niet enkel voor dat je betere grip hebt op je motor, ze kunnen je ook beschermen bij een ongeval. Kies best voor motorlaarzen zonder veters gezien veters makkelijk tussen onderdelen van je motor terecht kunnen komen. Daarnaast is het een goed idee om laarzen te kiezen die strak rond je scheenbeen heen zitten. Dit kan je enkel beschermen bij een nare val.

Geef een reactie