Motorrijden in slecht weer: hoe doe je dat veilig?

Hoewel de meeste motorrijders liever de motor in de garage laten staan bij kwakkelweer, kan je soms verrast worden door het slechte weer. Je kan bijvoorbeeld opeens in een mistbank of een hevige regenbui terecht komen.

Slecht weer kan erg gevaarlijk zijn voor motorrijders. Een glad wegdenk zorgt ervoor dat de motor kan slippen en hevige wind kan bijvoorbeeld worgen dat je van de weg af raakt.

Hoe kan jij als motorrijder er nu voor zorgen dat je veilig de baan op kan tijdens slecht weer? Wij geven je alvast enkele tips.

Zorg ervoor dat je goed gezien wordt

Als motorrijder is het belangrijk dat je gezien wordt tijdens het slechte weer. Motorrijders dragen namelijk vaak zwarte kledij en zijn niet altijd even zichtbaar bij slecht weer of in de schemering. Daarom moet je als motorrijder voorzorgen nemen en ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent voor autobestuurders.

Je kan jezelf beter zichtbaar maken in het verkeer door bijvoorbeeld een gekleurd hesje te dragen. Op die manier val je goed op en de reflectoren op het hesje lichtten op in de avond en nacht. Indien je liever geen hesje draagt kun je ook reflectoren aanbrengen op je jas en laarzen.

Denk eraan dat indien je maar een beperkte zichtbaarheid hebt, dit ook voor de automobilisten om je heen geldt. Natuurlijk moet iedereen bij slecht weer extra voorzichtig zijn op de baan – maar als motorrijder ben je extra kwetsbaar bij een ongeval.

Motorrijden in de mist

In de herfst en lente kan het wel eens voorvallen dat je op de motor in een mistbank terecht komt. Mist kan een groot probleem zijn omdat het de zichtbaarheid danig beperkt.

Als bestuurder weet je natuurlijk dat je tijdens een mistige ochtend meer afstand moet houden en best niet te snel rijdt. Je kan eventueel ook reflecterende strips en armbanden omdoen om zo beter gezien te worden door aankomend verkeer.

Toch hebben we hier nog enkele andere tips op een rijtje gezet:

  1. Houd ook rekening met aankomend verkeer

Zoals hierboven al uitgelegd moet je bij mist voldoende afstand houden op je voorligger. Het is geen goed idee om door het verkeer door te gaan weven omdat heel wat bestuurders je helemaal niet zullen zien. Blijf daarom best in je eigen rijvak en volg je voorligger op een veilige afstand.

Houd natuurlijk ook rekening met het verkeer achter je. Een aankomende bestuurder kan je misschien niet gezien hebben waardoor hij of zij te dicht – gevaarlijk dicht, tegen je aan rijdt. Kijk dus zeker af en toe achterom of in je spiegels om er zeker van te zijn dat de auto achter je op een verantwoordelijke manier afstand houdt.

  • Doe een contrastbril op

Hoewel een contrastbril er misschien niet erg ‘sexy’ of ‘stoer’ uitziet, kan zo’n bril wel helpen met de zichtbaarheid bij mist. Deze bril zorgt ervoor dat je meer vormen kan zien in de mist en dat je de lijnen op de weg beter kan waarnemen.

  • Doe je vizier omhoog

Wanneer het mistig is doe je best je vizier omhoog. Op het vizier kunnen zich namelijk waterdruppeltjes vormen. Deze waterdruppeltjes kunnen de zichtbaarheid erg verminderen. Daarnaast kunnen krassen in het vizier in combinatie met de druppeltjes water het licht van andere bestuurders breken en jou uiteindelijk kortstondig verblinden.

Motorrijden op een glad wegdek

In de lage landen is het niet altijd te voorspellen wanneer we middenin een regenvlaag terechtkomen. Het is dan ook belangrijk om als motorrijder te leren hoe om te gaan met een glad wegdek. Daarnaast zullen motorrijders die ook in de winter graag de baan op gaan zich moeten aanpassen aan een glad en ijzig wegdek. Maar hoe doe je dat nou? Motorrijden op een glad wegdek?

  1. Pas je snelheid aan

Wanneer je te maken hebt met een glad wegdek pas jij als bestuurder best je snelheid aan. Het gladde wegdek vergroot je remafstand namelijk heel wat. Op die manier kan get gevaarlijk zijn om aan grote snelheid over de baan re rijden.

  • Zorg voor goede banden

Een glad wegdek betekent vaak dat je niet genoeg grip hebt op de weg. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je banden op je motor hebt zitten. De groeven in je band mogen niet afgesleten zijn.

  • Vermeid plekken met schuimvorming op het wegdek

Op snelwegen kan het vaak erg glad zijn tijdens regen of sneeuw. Op een snelweg krijg je namelijk een erg gladde cocktail van vuil, modder, regen en olie. Je kan deze gladde plekken op de weg herkennen omdat er een soort schuim op het wegdek ontstaat.

Motorrijden in hevige wind

Motorrijden in een hevige wind is een hele uitdaging. Hoewel motorrijden tijdens een storm een hele uitdaging kan zijn, zal je pas vanaf windkracht 5 of 7 pas echte moeilijkheden ondervinden. Omdat je op twee wielen rijdt kan een wind je bijvoorbeeld omver blazen, maar er evenzeer voor zorgen dat je van de weg af raakt.

  1. Pas je houding aan

Wanneer jij je bij een storm of harde wind op de motor zit is het belangrijk je houding aan te passen aan de weersomstandigheden. Zo kan je bijvoorbeeld je stuur op een ontspannen manier vasthouden. Wanneer je een windvlaag tegen krijgt en jij je spieren ontspannen houdt kan je hier weerstand tegen bieden terwijl dit met gespannen spieren niet mogelijk is.

  • Rijd zo compact mogelijk

Wanneer het hard waait is het een goed idee om je lichaam dicht bij je motor te brengen. Op die manier verklein je het oppervlakte waarop de wind kan inbeuken. Door zo compact mogelijk te rijden kan je er met andere woorden voor zorgen dat de wind niet zo’n vat op je zal hebben.

  • Steek je knie uit in de richting van de wind

Een andere goede en vaak gebruikte tip is om je knie uit te steken in de richting van de wind. Heel wat motorrijders doen dit om voor meer weerstand te zorgen. Zo hoef je minder naar de wind toe te leunen.

Geef een reactie