Tips alvorens je leert motorrijden

Wil je met een moto leren rijden? Lees dan eerst even deze tips alvorens je er aan begint.

Motorrijden biedt een vrijheid waar wagens niet aan kunnen tippen, dat is een van de grootste voordelen. Je kan het gevoel een beetje omschrijven als kunnen vliegen, maar dan zonder in een vliegtuig te zitten.

Buiten het plezier heb je ook nog enkele gevaren. Je zal ook hard moeten oefenen om er echt goed in te worden, maar dat vertaalt zich in een prachtige ervaring achteraf.

Als nieuwe rijder zal je wel al een idee hebben van de voordelen. Iedereen heeft z’n eigen reden om op de motor te stappen en dat is OK.

Sommigen rijden uit praktische overwegingen, veelal om de drukke files te vermijden. Anderen vinden motorrijden dan weer de ultieme manier om te ontspannen.

Ongeacht je motivatie dien je rekening te houden met volgende zaken:

 • Het kost enige moeite om te balanceren op twee wielen
 • Het weer zal je veel meer parten spelen
 • Je bent algemeen gezien minder zichtbaar in het verkeer
 • Je geniet veel minder bescherming in het geval van een ongeval

Om die potentiële negatieve kanten van motorrijden onder controle te houden heb je de juiste uitrusting, mentale ingesteldheid en oefening nodig.

Mentale uitdagingen tijdens het leren motorrijden

Eenieder die iets nieuws leert, zal dat met vallen en opstaan moeten doen. Hier geef ik je enkele mentale uitdagingen mee die vaak voorkomen wanneer je leert motor rijden.

 • Vermoeidheid – Hoewel motorrijden vaak als iets spontaans gezien wordt, vergt het leerproces meer dan genoeg moeite. Plan je lessen in en zorg voor voldoende rust.
 • Zenuwen – Nog meer dan bij het autorijden krijgen leerlingen last van zenuwen. Het voelt allemaal anders aan en dat kan voor de nodige spanning zorgen. Onthou dat je je zenuwen het beste onder controle kan krijgen door een goede voorbereiding en voldoende oefening.
 • Je motor laten beschadigen of vallen – Jammer genoeg is dit meestal gewoon een onderdeel van het leerproces. Het is alleszins beter om nu te vallen dan tijdens het rijden op de openbare weg. Meestal zal je geen zware verwondingen hebben en is het dan ook belangrijk om zo snel mogelijk weer de motor op te stappen.
 • Onervarenheid – De meeste beginnende motorrijders voelen het aan alsof ze tegen hun voertuig aan het vechten zijn. De realiteit is dat ze tegen zichzelf aan het vechten zijn en dat enkel dankzij oefenen een goede rijstijl en -ervaring kan bereikt worden.

Fysieke uitdagingen tijdens het leerproces

Zelfs wanneer je jaren ervaring hebt, zal motorrijden altijd een zwaardere uitdaging blijven dan met de wagen rijden. Je gebruikt andere spieren en traint nieuw spiergeheugen aan. Je lichaam is altijd actief tijdens het rijden.

 • Medische achtergrond/kwetsuren – Personen die jammer genoeg met aanhoudende medische klachten kampen, kunnen best eerst advies inwinnen bij de huisarts. Misschien is het niet de juiste moment om de rijlessen op te starten. Personen die bijvoorbeeld aan diabetes of astma lijden dienen zich extra goed voor te bereiden bij elke motorrit.
 • Neem pauzes – Motorrijden is leuk, heel er leuk, maar wanneer je onvoldoende pauzeert creëer je een gevaarlijke situatie. Neem om het uur een kleine pauze, drink even wat water en eet voldoende om de fysieke kracht op peil te houden.
 • Ontspan – Nieuwe motorrijders staan vaak helemaal stijf van de stress. Wanneer je een nieuwe vaardigheid wil aanleren is dit een normale reflex, maar het helpt helemaal niet. Neem voldoende momenten om even de armen en benen te schudden, rustig te ademen en dan de lessen te hervatten.

Leren met de motor rijden is niet het allermakkelijkste dat je in je leven zal doen, maar het is meer dan de moeite waard! Een goede voorbereiding en de juiste ingesteld zijn goud waard.

Rijlessen of zelf leren?

Ik kan je aanraden om rijlessen te nemen, aangezien de voordelen echt wel duidelijk zijn.

 • Je kan met verschillende types proberen rijden
 • Ze hebben verschillende maten in hun motoren
 • De omgeving en routes zijn legaal en veilig
 • Instructies door ervaren motorrijders, die je alle slechte gewoontes en technieken zullen afleren
 • Indien je de motor laat vallen, komen deze kosten niet op jou (in een goede rijschool)
 • Begeleiding naar het examen toe
 • Je hoeft niet eerst een motor te kopen, dus is het de uitgelezen kans om voor een kleine investering uit te maken of motorrijden echt iets voor je is

Een plek vinden om te oefenen

Indien je niet bij machte bent om rijlessen te volgen, kan je natuurlijk wel op eigen houtje aan de slag.

Belangrijk daarbij is dat je een goede plaats vindt waar je je technieken rustig kan oefenen. Een grote, lege parking is daar een goed voorbeeld van.

Zoek ook buurten uit waar je de lokale bevolking niet stoort en er toch weinig verkeer is. In je beginmomenten is dit zeker aan te raden.

Let ook op bij de keuze van je “instructeur”. Veelal worden hiervoor familieleden gevraagd, maar dit leidt vaak tot het aanleren van slechte technieken.

Zoek zelf even de gepaste motor rijtechnieken op en geef aan wanneer je instructeur bepaalde stappen overslaat, of teveel zijn/haar eigen methodes begint aan te wenden.

De ideale instructeur heeft meerdere jaren ervaring en rijdt nog actief. Als een pluspunt heeft deze zelf rijlessen of toch een aanvullende cursus gevolgd.

Nooit risico nemen! Always Gear Up

Als motorrijder dien je je te kleden op het ergste scenario en niet naar je bestemming of de weersomstandigheden.

We zijn minder goed beschermd dan de meeste andere voertuigen en een ongeval zorgt dan al vaak voor zware en blijvende letsels.

Er is dus geen enkele reden om je bescherming achterwege te laten. Zo rij je zelf geruster en zullen je dierbaren zich ook niet onnodig extra zorgen hoeven te maken.

Enkele zaken die je altijd dient aan te hebben:

 • Een goede helm – Vanzelfsprekend misschien, maar er zijn enorme verschillen in kwaliteit. Zorg er steeds voor dat je helm al de nodige certificaten heeft.
 • Vest – Niet gewoon een jas. Ga voor een motorvest uit stevig textiel of leder.
 • Handschoenen – Zeer stevig en bestand tegen slechte weersomstandigheden.
 • Broek – Beschermende broeken die veelal nog ingebouwde pads of extra lagen hebben.
 • Laarzen – Enkel uit sterk materiaal dat tot boven de enkel bedekt en beschermt.

Dit zijn de basis items en je dient hier op verder te bouwen naargelang je type moto en rit. Iemand die in het zand gaat crossen zal een andere outfit aanhebben dan een circuitracer.

Maar het belangrijkste hier is en blijft: zorg ervoor dat je steeds optimaal beschermd bent!

Tot slot: Blijf streven naar perfectie door vaak te oefenen

Elke motorrijder moet als doel hebben om beter te worden bij elke rit. Of het nu gaat om vlotter remmen, beter schakelen of de beste rijlijn aanhouden, er is altijd ruimte voor verbetering.

Maar vergeet natuurlijk ook niet te genieten van je rit.

Geef een reactie