Veilig inhalen op de motor – Zo doe je dat

Inhalen kan erg gevaarlijk zijn voor motorrijders. Juist omdat we zo snel en compact zijn worden we vaak over het hoofd gezien door automobilisten. Dit kan voor zware ongelukken zorgen of de motorrijder onnodig in gevaar brengen.

Wanneer we ons op de weg bevinden is het belangrijk dat we op een veilige en goede manier inhalen. Om je hiermee te helpen hebben we enkele belangrijke tips in een artikel gegoten.

De gevaren van inhalen op de motor

Wanneer het om inhalen gaat kunnen we stellen dat motorrijders heel wat voordelen hebben ten opzichte van bijvoorbeeld autobestuurders. Je acceleratie is bijvoorbeeld beter waardoor je meer kan versnellen bij het inhalen. Je hebt daarnaast ook een beter zicht in de weg en je bent compacter waardoor je soms kan inhalen wanneer dit voor een automobilist niet mogelijk is.

Toch kan inhalen voor motorrijders heel wat gevaarlijker zijn dan voor automobilisten. Inhalen is namelijk een van de grootste oorzaken van ongevallen met motorrijders. Een slecht manoeuvre of een haastige beoordeling kan ervoor zorgen dat je in geen tijd tegen de grond ligt. 

Je moet dus op een verantwoordelijke manier inhalen en de situatie goed afwegen. Ga bijvoorbeeld na of het verkeer verderop aan een vergelijkbare snelheid rijdt en of je voorligger de maximumsnelheid rijdt. Daarnaast moet je er ook zeker van zijn dat jouw inhaal manoeuvre wel legaal is en dat de staat van het wegdek een veilige inhaling mogelijk maakt.

Hoe veilig inhalen

Wanneer je veilig wilt inhalen is het van belang goed uit te kijken naar de voertuigen rondom je. We geven je verder in het artikel nog enkele kijktechnieken die jou hierbij zullen helpen.

Bij het inhalen is je observatievermogen erg belangrijk. Observeer en analyseer de rijstijl van het voortuig voor je. Misschien vertragen ze wel, of hebben ze hun pinker aangezet? Indien een voertuig vertraagt kan dit aangeven dat ze van plan zijn een manoeuvre uit te voeren of dat het druk is op de weg en je even beter niet inhaalt.

Ook moet jij je positie op de weg analyseren. Kijk alvast naar waar jij je op de weg bevindt vooraleer je begint met inhalen. Indien jij je te dicht bij je voorligger bevindt neem je misschien beter wat meer afstand om het veilig te houden. Indien je van dichtbij een manoeuvre uitvoert kan het namelijk zijn dat de bestuurder voor je het manoeuvre niet opmerkt of dat jij de intenties van je voorligger niet kan zien.

Pas natuurlijk ook je snelheid aan zodat je snel kan reageren. Wanneer je snel rijdt vergroot dit namelijk je remafstand.

Veilig grote wagens inhalen

Grote voertuigen inhalen kan erg moeilijk zijn. Niet enkel heb je minder zicht op de weg, je hebt ook een grotere afstand te overbruggen. Daarnaast hebben grotere voertuigen zoals vrachtwagen ook grotere dode hoeken waardoor ze jou niet kunnen zien.

  • Probeer uit de dode hoeken te blijven

Een dode hoek is erg gevaarlijk. In de dode hoek zal de bestuurder jou en je motor niet kunnen zien. Wanneer hij of zij je niet ziet zal de bestuurder ook geen of weinig rekening met jou kunnen houden. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk uit de dode hoek probeert te blijven en dat je ervoor zorgt dat de bestuurder jou kan zien voordat je begint aan je manoeuvre.

  • Houd afstand

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je uit de dode hoek van de vrachtwagen blijft is door afstand te nemen van de vrachtwagen. Daarnaast moet je ook afstand houden zodat je meer van de weg kan zien. Een vrachtwagen kan er namelijk voor zorgen dat je een afrit mist. Wanneer het op inhalen aankomt krijg je door afstand te houden een beter inzicht op het verkeer voor de vrachtwagen en hoe jij je kan aanpassen aan de snelheid van de andere wagens.

Kijktechnieken voor het inhalen met de motor

Wanneer je pas begint met motorrijden kan het onder de knie krijgen van goede kijktechnieken erg moeilijk zijn. Toch is kijken een van de meest belangrijke onderdelen van het veilig motorrijden.

Een van de beste kijktechnieken die je moet kennen is het over de schouder kijken. Sommige motors hebben inderdaad achteruitkijkspiegels. Toch kunnen de achteruitkijkspiegels een verkeerd beeld geven van wat er rondom je gebeurt. Daarom kijk je voor je inhaalt best ook eens over je schouder zodat je een compleet beeld krijgt van de situatie achter je.

Daarnaast moet je ook langs je kijken. Op die manier kun je inschatten wat de wagens rondom je van plan zijn. Zo kan je anticiperen op de manoeuvres die worden uitgevoerd door automobilisten in het rijvak langs het jouwe.

Indien een wagen vertraagt dan kan dit betekenen dat een bestuurder van plan is om een manoeuvre uit te voeren.

Ga natuurlijk niet inhalen in een scherpe bocht of op een klein weggetje – dat is vragen om problemen omdat een tegenligger je natuurlijk niet kan zien.

Daarnaast mag je ook niet meer dan 1 wagen per keer voorbijsteken. Het is erg belangrijk om voorzichtig en vooral geduldig te zijn. Wanneer de situatie naar jouw inzicht niet goed is, dan is maak je beter geen inhaal manoeuvre.

Pas je snelheid aan bij het inhalen

Indien jij als motorrijder graag wilt inhalen is het best dat je rekening houdt met je eigen snelheid en de snelheid van de weggebruikers rondom je.

Voor je inhaalt is het belangrijk dat jij je snelheid even terugschroeft. Dit geeft je de tijd om de situatie rondom je te analyseren en om de situatie in te schatten. Kijk zeker naar de snelheid van de wagens in de rijstrook langs je en natuurlijk de wagens voor het voertuig dat je wilt inhalen.

De voertuigen voor het voertuig dat je wilt inhalen moeten namelijk sneller rijden dan het voertuig dat je wilt inhalen want anders ga je geen plek hebben.

Wanneer jij aan je manoeuvre bezig bent moet je natuurlijk kunnen versnellen. Kijk of dit mogelijk is in de rijstrook langs je vooraleer je aan het manoeuvre begint.

Geef een reactie